10 listopada 2008

Placuszki z wędzonym łososiem

Robiłam je już kilkukrotnie, ale za każdym razem znikały zbyt szybko. Tym razem się udało ...
Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Kucharskiej "Przekąski" śp. wydawnictwa Konemann.

125 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml mleka
1 łyżka śmietany
2 jaja

do dekoracji:
gęsta śmietana
wędzony łosoś

Wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto, odstawić na 10 minut.
Smażyć na rozgrzanej patelni małe placuszki. Każdy udekorować śmietaną, plasterkiem łososia. Posypać koperkiem lub mieloną papryką...

4 komentarze:

Małgoś pisze...

Fajne. :) Idealne na przystawkę albo finger food na imprezce z przyjaciółmi. :)

Pinos pisze...

Właśnie jako fingerfood są genialne, bo się je bardzo szybko robi.

ptasia pisze...

To takie blinki ekspresowe - lubię :) Btw, nie wiedziałam, że Konemann jest śp. - ??

Pinos pisze...

U nas zdecydowanie świętej pamięci ;o)