Robiłam je już kilkukrotnie, ale za każdym razem znikały zbyt szybko. Tym razem się udało ...
Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Kucharskiej "Przekąski" śp. wydawnictwa Konemann.
125 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml mleka
1 łyżka śmietany
2 jaja
do dekoracji:
gęsta śmietana
wędzony łosoś
Wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto, odstawić na 10 minut.
Smażyć na rozgrzanej patelni małe placuszki. Każdy udekorować śmietaną, plasterkiem łososia. Posypać koperkiem lub mieloną papryką...
4 komentarze:
Fajne. :) Idealne na przystawkę albo finger food na imprezce z przyjaciółmi. :)
Właśnie jako fingerfood są genialne, bo się je bardzo szybko robi.
To takie blinki ekspresowe - lubię :) Btw, nie wiedziałam, że Konemann jest śp. - ??
U nas zdecydowanie świętej pamięci ;o)
Prześlij komentarz