Zupa rybna z krewetkami i kukurydzą
Dzisiaj chciałam ugotować coś, co pasowałoby zarówno do Zimowego festiwalu zupy, jak i Tygodnia kuchni norweskiej (w ramach zabawy Widelcem po Europie). Stąd zupa rybna z krewetkami i kukurydzą, stanowiąca wariację na temat przepisu z Encyklopedii Zup, wydawnictwa Bellona
Składniki:
2 łyżki oliwy
drobno posiekana cebula
250 g krewetek gotowanych (150 g dużych i 100 g koktajlowych)
500 g filetów z dorsza
puszka (225 g bez zalewy) kukurydzy
1/2 łyżeczki świeżych ziół - nie miałam tymianku ani koperku, dałam rozmaryn - pasuje
750 ml wywaru rybnego
250 ml mleka
120 ml śmietany
kilka kropel tabasco
Na oliwie podsmażyć cebulę z rozmarynem. Dodać krewetki koktajlowe i kukurydzę. Chwilę smażyć. W gorącym wywarze rybnym przez dwie minutki podsmażyć pokrojonego w kostkę dorsza. Rybę wyjąć. Wywarem i mlekiem zalać cebulę. Gotować 5-8 minut mieszając od czasu do czasu. Odlać 3 szklanki, zmiksować z częścią dorsza (trochę zostawić do dekoracji), dodać do pozostałej zupy, dobrze wymieszać. Doprawić solą i tabasco. Dodać 120 ml chudej śmietany, duże krewetki i dorsza. Podgrzać i podawać.


Komentarze