sobota, 31 stycznia 2009

Bramborové knedliki se žemlí i hovězí guláš.


Z reguły do przeróżnych "duszonych miąs" robię knedliki bułczane według przepisu podanego kiedyś na Forum Galeria Potraw przez leę. Tym razem jednak chciałam spróbować czegoś nowego. W znanej wam już czeskiej książce kucharskiej znalazłam bramborové knedliki se žemlí, czyli knedliki ziemniaczane z kajzerkami.
  • 400 g brambor,
  • 50 g škrobové moučky,
  • 4 žemle,
  • 1 vejce,
  • sůl, máslo
Ve slupce uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Žemle nakrájené na kostičky krátce osmažíme na kousku másla nebo oleji a vmícháme do brambor. Přidáme škrobovou moučku, osolenévejce, lžíci másla a dobře promícháme. V případě, že je těsto příliš tuhé, přidáme 1-2 lžíce mléka. Z těsta uděláme podlouhlé šišky, které vaříme v osolené vodé asi 20 minut*.
Uff.
A do tego czeski w składnikach hovězí guláš (gulasz wołowy) według mojego pomysłu...
2 czerwone słodkie papryki,
2 spore cebule,
800 g udźca wołowego, pokrojonego w drobną kostkę,
1 łyżka mąki,
500 ml ciemnego czeskiego piwa (u mnie tmavý Budweiser)
3 łyżki słodkiej papryki,
1 łyżka ostrej papryki,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
olej
Na rozgrzanym oleju przesmażam cebulę i paprykę. Przekładam do garnka o grubym dnie. Na mocno nagrzanej patelni krótko smażę wołowinę. Dokładam do warzyw, oprószam solą i pieprzem. Mąkę mieszam z papryką, posypuję nią mięso i dokładnie mieszam. Zalewam piwem, dodaję przecier pomidorowy i duszę na małym ogniu, aż mięso zmięknie - jakieś 2 godziny...
Česká kuchařka

_______________________
* Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Kajzerki pokroić w kostkę i krótko obsmażyć na odrobinie masła (oleju) i wymieszać z ziemniakami. Dodać mąkę ziemniaczaną, osolone jajko, łyżkę masła o dobrze wymieszać, W przypadku, gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki mleka. Z ciasta utoczyć podłużne "szyszki" i gotować w osolonej wodzie 20 minut.

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails