27 maja 2010

Krem z cukinii


Gęsta, aromatyczna zupa cukiniowa z dodatkiem suszonych pomidorów i wyraźną nutą tymianku "chodziła" za mną, od kiedy spróbowałam jej w Absyncie. I dziś, w przerwie miedzy jedną ustawą a drugą, zdałam się na pamięć kubeczków smakowych. I trzeba skubaniutkim przyznać, że mają ją bardzo dobrą ...
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • 3/4 kg małych cukinii (Książę Małżonek kupił bardzo sypmatyczne w Lidlu), pokrojonych ze skórką na spore kawałki,
  • 1 średnia cebula - z grubsza w plasterki,
  • 3-4 ząbki czosnku - na plasterki ;)
  • 1,5l wywaru - może być wołowy,
  • świeże zioła: kilka gałązek majeranku (musiałam uszczknąć bo poszedł w długość), tymianku cytrynowego, bazylii (miała zamiar zakwitnąć), jedna gałązka rozmarynu,
  • suszone pomidory (w oliwie) do dekoracji;
W sporym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Wsypać cukinie, obsmażyć na lekko złoto. Dodać cebulę, a gdy zacznie robić się szklista - czosnek i połowę ziół. Chwilę smażyć (cebula może się zarumienić). Zalać wywarem, zagotować i gotować jakieś 10-15 minut. Pod koniec wrzucić resztę ziół. Zmiksować.
Pomidory (1 na porcję) posiekać. Przelać zupę do misek, udekorować pomidorami.

Sprzyja nauce ;)

6 komentarzy:

dorota20w pisze...

Ostatnio mam fazę na zielone zupy :)
Twoja wygląda pysznie !

LidKa pisze...

Widzę, że dziś obydwie robiłyśmy zupy:) Twoja zostaje zanotowana, do zrobienia jak pojawią się ładniejsze cukinie.

quinoamatorka pisze...

Bardzo apetyczna! Cukiniowe zupy zawsze przypominają mi najlepszy okres Forum Kuchnia :D

asieja pisze...

czekam na cukinię w naszym ogrodzie. prawie cierpliwie czekam.. :-)

kulinarne fajerwerki pisze...

Świetny przepis. Cukinię przerabiam na wszystkie możliwe sposoby, więc pora na zupy :)

ptasia pisze...

Ha, widzę, że lubimy tą samą zupę w tej samej knajpie - prawie za każdym razem, jak tam jestem, ją jem :)
PS. Czyżby jakaś sesja?