Ta potrawa znakomicie nadawałaby się na wielkanocny stół. Pieczone mięso i pyszny jajeczny farsz, które - jeżeli ktoś lubi - dla pełni szczęścia można zalać galaretą... Warto, zwłaszcza w towarzystwie czegoś do picia...
Przepis poniższy stworzony został w oparciu o informacje znalezione w Internecie ( i własne doświadczenie z pieczeniem schabu...
- 1 kg schabu (waga przed pieczeniem), oczyszczonego z błon,
- suszony majeranek - sporo, ok 3 łyżek,
- 4-5 ząbków czosnku,
- olej
- 4 jajka,
- 4 łyżki ostrego chrzanu,
- 1 łyżka majonezu,
- drobno posiekany koperek,
- sól, pieprz
Czosnek wycisnąć przez praskę. W moździerzu utrzeć czosnek, sól, pieprz (z odrobiną oleju). Dodać majeranek. Pastą natrzeć schab, zostawić na kilka godzin (lub na noc).
Zapakować do rękawa do pieczenia, polać 2 łyżkami oleju, zawiązać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakąś godzinę. Na 10 minut przed końcem dobrze jest rozciąć rękaw - schab się zrumieni...
Ostudzić. Pokroić na plastry grubości 1,5 cm. Każdy plaster naciąć, tak by postała kieszeń.
Ostudzić. Pokroić na plastry grubości 1,5 cm. Każdy plaster naciąć, tak by postała kieszeń.
Ugotowane na twardo jajka drobno posiekać, wymieszać z chrzanem, majonezem, koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. masa musi być mocna w smaku.
Kieszonki wypełnić farszem, ułożyć na półmisku.
1 komentarz:
Strasznie ciekawie brzmi ten przepis, w zyciu bym na taki nie wpadla, a mieso z pasta jajeczna to moze byc cos :-))
Prześlij komentarz