Składniki na oko:
2 łyżki oliwy
2 nieduże cukinie,
ok. 30 dag pieczarek
ok. 0,5 kg kurek
2 posiekane szalotki
50 ml wermutu
150 ml śmietany
50 g pinioli
Oczyszczone kurki i pokrojone na kawałki pieczarki poddusić na oliwie. Dodać posiekaną szalotkę oraz cukinię w kawałkach wielkości pieczarek. Doprawić solą i pieprzem, pokruszoną papryczką chili, zalać wermutem (uważam, że bardzo się lubi z grzybami), odparować.
Wmieszać (ostrożnie, żeby się nie zwarzyła) śmietanę.
U mnie podane z makaronem spaghetti i posypane uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
Wmieszać (ostrożnie, żeby się nie zwarzyła) śmietanę.
U mnie podane z makaronem spaghetti i posypane uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
2 komentarze:
Ja bardzo lubię takie szybkie i niewymagające dania...choć wymaganie dotyczące kurek jest nie do spełnienia;)
Danko brzmi i wygląda bardzo apetycznie...:D
hmmm... kurki i cukinia... a na dodatek wszystko nieskomplikowane i co najważniejsze NIEWYMAGAJĄCE.
takie dania są najlepsze:)
Prześlij komentarz