09 września 2012

Placuszki z jabłkami i syropem z agawy

Pamiętacie, jak w sezonie robiliśmy placuszki z jagodami? Tym razem jagód w domu nie było, ale były jabłka, a mnie się strrrrrasznie chciało racuchów. Nie na tyle jednak, by lecieć do sklepu po świeże drożdże (na instant to nie to samo...) Szybki przegląd lodówki, szafek, koszyka z owocami... odrobina zwyczajowej kombinatoryki stosowana, oto są, lekkie pyszne i pulchne :


Część mąki zastąpiłam otrębami owsianymi, bo zawszeć to podobno zdrowiej :) Zamiast cukru, który wyszedł (zupełnie przy tym zapomniałam o zbrylonym pudrze, no ale...) użyłam mojego ostatniego odkrycia - syropu z agawy, który kupowany w dużych słoikach starcza na długo, a idealnie nadaje się do deserów, koktajli itp...
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych,
  • łyżeczka cynamonu, może być szczypta mielonych goździków lub kardamonu... coś, co pasuje do jabłek,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
Suche składniki wymieszać w sporej misce. W drugiej misce wymieszać:
  • 1 jajko
  • od ¾ do 1 szklanki: mleka, jogurtu, maślanki (rzadszego mniej, gęstszego więcej) albo mieszanki ww, najlepsze są moim zdaniem na maślance...
  • 3-4 solidne łyżki syropu z agawy (i ew. więcej do podania),
  • 2-3 łyżki stopionego masła lub oleju,
Zalać mokrymi składnikami suche, wymieszać do połączenia. Dodać 2 pokrojone w kostkę jabłka .Na rozgrzanej, nasmarowanej olejem patelni smażyć placuszki (1 czubata łyżka masy na 1 placuszek) na małym ogniu (żeby się nie przypaliły, a usmażyły w środku) z obu stron. Trwa to dość długo, ale spokojnie można je na chwilę "spuszczać z oka". Jeść posypane cukrem pudrem, albo polane - syropem klonowym, czy jak na zdjęciu - syropem z agawy.

3 komentarze:

Magdalens. pisze...

Uwielbiam z syropem klonowym;)

whiness pisze...

Najlepsze! :) Uwielbiam takie puchate placuszki, dodatkowo polane syropem.

kaja pisze...

Nie z agawy, ale syrop z róży.


Oraju, jak to zrobię, to chyba będziecie przetaczać mnie przez Bramę Morawską.