Świąteczne rogaliki migdałowo-maślane

Pachną masłem, rozpływają się na języku. Zamknięte w metalowej puszce zachowują świeżość dłużej, niż są w stanie przetrwać... Pokochałam je od pierwszego spróbowania (przepis zdobyła skądś Matka mojego Dziecka Chrzestnego) i staram się robić co roku... 

Zasadniczo przygotowujemy kruche ciasto, przy czym uwaga - wyrabianie ciasta kilograma mąki i 80 dag masła na raz jest dość męczące.

Składniki: 

  • 1 kg mąki (krupczatki),
  • 16 dag cukru,
  • 80 dag masła (to nie pomyłka... 0,8kg masła na kg mąki),
  • 60 dag zmielonych orzechów (u mnie z uwagi na alergika - migdały...),
  • 8 żółtek,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do obtaczania.

Należy wymieszać w misce mąkę, cukier i zmielone migdały. Następnie sypkie składniki rozetrzeć z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałki. Żółtka jajek rozkłócić widelcem, dodawszy szczyptę soli. Wlać do mąki z masłem, wszystko połączyć. Formować rogaliki. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w 160 stopniach, bez termoobiegu - wyjmować jak tylko odrobinę zrumienią się od spodu.

Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze.

Ten przepis czekał na publikację 12 lat...

Komentarze