Świąteczne rogaliki migdałowo-maślane
Pachną masłem, rozpływają się na języku. Zamknięte w metalowej puszce zachowują świeżość dłużej, niż są w stanie przetrwać... Pokochałam je od pierwszego spróbowania (przepis zdobyła skądś Matka mojego Dziecka Chrzestnego) i staram się robić co roku...
Zasadniczo przygotowujemy kruche ciasto, przy czym uwaga - wyrabianie ciasta kilograma mąki i 80 dag masła na raz jest dość męczące.
Składniki:
- 1 kg mąki (krupczatki),
- 16 dag cukru,
- 80 dag masła (to nie pomyłka... 0,8kg masła na kg mąki),
- 60 dag zmielonych orzechów (u mnie z uwagi na alergika - migdały...),
- 8 żółtek,
- szczypta soli,
- cukier puder do obtaczania.
Należy wymieszać w misce mąkę, cukier i zmielone migdały. Następnie sypkie składniki rozetrzeć z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałki. Żółtka jajek rozkłócić widelcem, dodawszy szczyptę soli. Wlać do mąki z masłem, wszystko połączyć. Formować rogaliki. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w 160 stopniach, bez termoobiegu - wyjmować jak tylko odrobinę zrumienią się od spodu.
Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze.
Ten przepis czekał na publikację 12 lat...

Komentarze