19 września 2011

Jajecznica z cukinią... zielono mi ;)

Idealne danie śniadaniowe w sezonie. Szybkie, lekkie, z niespodziewaną nutą mięty. Oryginalny przepis jest znakomity, wystarczy zaś szczypta papryczki d’Espelette, by całość stała się niebiańska.
Na porcję dla jednej osoby potrzebne nam będą:
  • 2 jajka
  • 1 młoda cukinia, pokrojona obieraczką do warzyw na wstążki (bez części z pestkami), a następnie z grubsza posiekana w wąskie paseczki,
  • 2-3 listki mięty, drobno posiekane,
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryczki d’Espelette (albo chili),
  • 3 łyżeczki oliwy.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy. Przesmażyć cukinię - krótko, jakąś minutę - zdjąć z patelni, przełożyć do miseczki i wymieszać z miętą. Jajka rozkłócić z solą i pieprzem. Wlać na patelnię pozostałe dwie łyżeczki oliwy, rozgrzać, a następnie wylewać jajka, mieszając energicznie. Tuż przed końcem smażenia dodać cukinię, wymieszać. Przed podaniem posypać papryczką.

6 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

ciekawie, że dodałaś mięty.
hm, inna i pyszna.


http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

Pinos pisze...

Karmel-itko według mnie cukinia i mięta to "match made in heaven";

Amber pisze...

Zgadzam się ,cukinia i mięta to dobrana para.
A jajecznica idealna na śniadanie.Koniecznie z papryczką!
Dobrego tygodnia.

aga pisze...

jajecznica z cukinia, musze to kiedys sprobowac:)

Ewelina Majdak pisze...

Z kurkami lubię, z pomidorami lubię z cukinią będę wielbić!
:)

Pinos pisze...

Amber prawda :) I nawzajem...
Aga koniecznie!
Polko jest taka szansa :)