piątek, 14 sierpnia 2009

Ratatuj - inaczej


Internet to niewyczerpane źródło przepisów i inspiracji. Googlowałam ostatnio za czymś dobrym z bakłażana. I znalazłam... sicilian ratatouille. Nie wiem, na ile jest ona sycylijska. Ważne, że luźno trzymając się oryginalnego przepisu, udało mi się przyrządzić coś bardzo fajnego, a przy tym prostego...
  • 2 bakłażany,
  • 2 czerwone papryki, 1 żółta
  • 250 g pieczarek,
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki,
  • 400 g pomidorów bez skóry,
  • 2 łyżki kaparów,
  • tymianek - łyżka świeżego,
  • 50 g oliwek - jezeli zdecydowane w smaku, lepiej pominąć,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 garscie orzeszków piniowych
  • sól i pieprz do smaku,
Bakłążany pokroić w sporą kostkę, podsmażyć na oliwie ana patelni - aż zmiękną i zbrązowieją. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tej samej patelnii podsmazyć pokrojone w paski papryki, pod koniec dodając czosnek. Dorzucić do bakłażana. Przesmażyć pieczarki, aż puszczą (i odparują) wodę, a następnie wymieszać w garnnku z pozostałymi warzywami. Dodać kapary, tymianek, sól i pieprz, (oliwki) zalać pomidorami i dusić jakieś 10 minut. Wlać ocet, wsypac cukier, i dusić kolejne 5 minut. Podawać posypane przyrumienionymi orzeszkami.

Cała filozofia. Zastanawia mnie tylko jedno - jakim cudem przegapiłam cebulę??? Teraz się z tego cieszę - dzięki temu smak był inny, niż zwykłego ratatuja :)

7 komentarzy:

aga-aa pisze...

mów mi jeszcze, daj trochę, kiedyś nie znosiłam takich dań, ale na starośc coraz bardziej lubię :)

Tilianara pisze...

Mmmm, mój ulubiony ratatuj :) Poproszę miseczkę z tym pięknym chlebem :)

maya pisze...

zastanawiam sie dlaczego 'zrodlowy' przepis nazywa potrawe ratatuja, skoro ratatuja na Sycylii nazywa sie caponata? Czyzby jakis expat francuski nie moze przyzwyczaic sie do Sycylii? :-D Nawet tymianek i kapary dodawane sa do niektorych wersji caponaty. Z reszta czekolada tez.

asieja pisze...

fajną ma nazwę

i te orzeszki piniowe :-)

GastroMonia pisze...

Wyróżniłam Twój blog bo bardzo mi się podoba i uważam ze zasługuje na uznanie
gastromonia.blox.pl/2009/09/Dziekuje-I-przekazuje-dalej.html
Pozdrawiam serdecznie, GastroMonia

Pinos pisze...

Bardzo dziękuję. Zbieram się, żeby wychynąć z otchłani nieblogowania ;)

Bea pisze...

To ja tez poprosze do skosztowania ;)

Czekamy az 'wychyniesz' ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails