Świąteczna przystawka i deser
Ostatnie dwa przepisy świąteczne. Zupełnie nie mam czasu na pisanie (na gotowanie w sumie też niewiele) - a tu pierogowy tydzień w pełni... Nic to.
Na pierwszy ogień (a w zasadzie na przystawkę) pieczony indyk i smażona cukinia w sosie tuńczykowym. Pomysł oparty na turkey tonnato - wspominanym m. in. przez Nigellę Lawson - i cukinii w sosie tuńczykowym, o której pisała Kikkera. Jak dla mnie coś wspaniałego...
Zmiksować razem tuńczyka, sok z limonki, zioła, czosnek, jogurt. Dodać 1 anchovis, zmiksować ponownie. Delikatnie doprawić (w zasadzie pieprzem). Mięso i cukinię polać sosem, całość posypać kaparami i udekorować pokrojonymi w paseczki anchovis.
A na deser wspaniały tort bez pieczenia - przepis podała Siostraheli na fotoforum Galeria Potraw... u mnie na migdałowym spodzie...
Masa orzechowa:
Masa czekoladowa:
Rozłożyć masę czekoladową na orzechowej.
Schłodzić w lodówce. Po godzinie jest gotowy do spożycia, ale lepiej zrobić go dzień wczesniej.
2 nieduże cukinie,
- 0k. 500 g kawałek pieczonej piersi indyka (waga przed pieczeniem),
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- kilka filecików anchovis,
- garść kaparów z zalewy octowej,
- ok. 3 łyżek jogurtu (lub majonezu),
- sok z 1/2 limonki,
- ząbek czosnku
- świeże zioła (albo skiełkowana rzeżucha, żeby było świątecznie) - tak z garść,
Zmiksować razem tuńczyka, sok z limonki, zioła, czosnek, jogurt. Dodać 1 anchovis, zmiksować ponownie. Delikatnie doprawić (w zasadzie pieprzem). Mięso i cukinię polać sosem, całość posypać kaparami i udekorować pokrojonymi w paseczki anchovis.
A na deser wspaniały tort bez pieczenia - przepis podała Siostraheli na fotoforum Galeria Potraw... u mnie na migdałowym spodzie...
Masa orzechowa:- 0,5 kg orzechów włoskich (migdałów),
- 15 dag masła,
- 25 dag cukru pudru,
- 3 łyżki słodkiej śmietany,
- Esencja waniliowa lub olejek zapachowy i spierytus lub rum do smaku (u mnie gęsty likier kawowy)
Masa czekoladowa:
- tabliczka gorzkiej czekolady, najlepiej wysokoprocentowej
- 4 jaja
- 25 dag miałkiego cukru
- 25 dag masła.
Rozłożyć masę czekoladową na orzechowej.
Schłodzić w lodówce. Po godzinie jest gotowy do spożycia, ale lepiej zrobić go dzień wczesniej.

Komentarze
Wanted to say thank you so much for popping by in February and congratulating us on the birth of our baby girl. She's doing very well, is already weighing 6 kg. We've named her Nora, and she's a real sweetie :)