20 kwietnia 2009

Bułeczki czosnkowo - migdałowe


Miałam mnóstwo ambitnych planów na obchody Światowego Dnia Czosnku, u nas zorganizowane przez Irenę i Andrzeja. Udało mi się zaś przygotować tylko jedną rzecz, ale za to zdecydowanie wartą zapamiętania i powtarzania.
  • 2 główki czosnku, ząbki obrane i posiekane,
  • garść migdałów (objętościowo tyle samo, co czosnku)
  • łyżka oliwy
  • 30 dag mąki
  • 7 g drożdży instant
  • łyżeczka miodu
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
Gdybym miała folię aluminiową w domu (albo otwarty sklep w pobliżu) główki czosnku upiekłabym w całości, a potem miękkie, maślane ząbki po prostu dodała do ciasta. Ponieważ jednak folia wyszła, musiałam je, posiekane z grubsza, poddusić w rondelku, a następnie zmiksować razem z migdałami i oliwą.
Drożdże rozprowadziłam z miodem kilkoma łyżkami ciepłego mleka i odstawiłam na 10 minut. Następnie zalałam nimi mąkę wymieszaną z solą, dodałam mleko i masę czosnkowo - migdałową i zagniotłam. Odstawiłam w nasmarowanej oliwą misce, do wyrośnięcia na 40 minut, uformowałam 8 bułeczek i upiekłam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Dzień czosnku

10 komentarzy:

Tilianara pisze...

A to ciekawe bułeczki i czosnek i migdały - zestawienie zdecydowanie do wypróbowania :)

Justyna pisze...

Witam! Boskie te bułeczki, a czy mocno czuć w nich czosnek?

Pinos pisze...

Justyno - one są wyraźnie czosnkowe, ale słodko-czosnkowe.

Zaś połączenie orzechów z czosnkiem to pomysł bułgarski...

Bea pisze...

Jesli smakuja tak jak wygladaja, to nie beda dlugo czekaly na wyprobowanie ;)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ciekawe połączenie, bardzo intrygujące, ale wyobrażam sobie że pyszne

Ewelina Majdak pisze...

Mniam mniam mniam :)))) Mozna by je kiedys w ramach weekendowej piekarni upiec co Ty na to Pinosku? :)

Pinos pisze...

Można spróbować ;o)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Fajne! Widziałam je gdzies niedawno...
Pozdrawiam :)

cudawianki pisze...

jedna rzecz, a jaka oryginalna... migdaly i czosnek... hmmmm... :-)

Beata pisze...

bardzo ciekawy przepis, koniecznie do wypróbowania!