sobota, 20 sierpnia 2011

Chłodnik ze świeżych ogórków z szałwią melonową

Tegoroczne lato nie rozpieszcza nas za bardzo jeżeli chodzi o upalne dni... ale kilka ich się znalazło i udało mi się popełnić "taratoropodobny" chłodnik z ogórków, z orzechami włoskimi i szałwią melonową...
Składniki:
  • 500 ml jogurtu,
  • ok. 0,5 kg ogórków,
  • szklanka wody mineralnej - z lodówki,
  • ząbek czosnku - starty,
  • 100 g orzechów włoskich - grubo tłuczonych i podprażonych na suchej patelni,
  • garść szałwii - posiekanej,
  • oliwa, sól, pieprz;
Ogórki należy obrać, przekroić na pół, pozbawić pestki a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. W tym czasie wymieszać jogurt, wodę, łyżkę oliwy i czosnek. Schłodzić. Dodać odsączone ogórki, 3/4 szałwii i 3/4 orzechów. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wstawić do lodówki na godzinę - dwie. Podawać posypane szałwią i orzechami, polane oliwą.


czwartek, 11 sierpnia 2011

Makaron z grzybami

Niedługo pewnie przyjdzie czas na potrawy wymagające więcej czasu, bardziej skomplikowane, bogatsze. Póki co - nadal prosto. W sezonie grzybowym - obiad z niczego, a w zasadzie ze spiżarni. Odkąd węgierski sklep Papryka otworzył stoiska w praskich centrach handlowych i "wyszedł do ludzi" w zasadzie zawsze w lodówce jest podsuszany boczek czy paprykowana słonina. A i grzybów w tym roku dostatek...

Składniki:
  • mieszane grzyby leśne (kurki, podgrzybki, maślaki, kilka kozaków) - oczyszczone i pokrojone w kawałki,
  • węgierska słonina w papryce - kawałek wielkości pudełka od zapałek, pokrojony w centymetrową kostkę,
  • świeży tymianek - listki z kilkunastu gałązek
  • makaron - bardziej wstążki niż rurki, ale na prawdę rodzaj to rzecz wtórna...
  • olej, sól, pieprz
Zagotować wodę na makaron. Osolić, wrzucić kluchy i gotować do uzyskania al dente.
W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić grzyby. Smażyć na średnim ogniu, aż puszczą wodę, a następnie odparują. Dodać słoninę i mniej więcej połowę tymianku. Doprawić solą i delikatnie pieprzem (papryka ze soniny rozpuści się w tłuszczu i danie będzie dość ostre...), podsmażyć do wytopienia słoniny. Dodać odsączony makaron i resztę tymianku, jeszcze chwilę przesmażyć.

Danie wygląda na suche, ale dzięki słoninie i grzybom suchym nie jest. jest za to pikantne i proste ;)

poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Pierogi z jagodami

W zasadzie każda potrawa w wykonaniu Królika* wygląda na banalnie prostą. Czy to najlepsze zawijane zrazy wołowe pod słońcem (parzone! nie obsmażane), czy to pyszny kurczak na grilla w marynacie (kurczę, sama ją tego uczyłam, a nie potrafię). Na szczęście pierogi z jagodami faktycznie są proste...
Ciasto - klasyczne (jak dla mnie), z mąki - zmieszanej ze szczyptą soli - zaparzonej gorącą wodą. Właśnie takie moja Mamuś robi na Wigilię, i właśnie takie ja po niej przejęłam. Niektórzy twierdzą, że jest trudne w przygotowaniu... Hę? Zalanie mąki gorącą wodą (tak mniej więcej szklanka wody na półtorej szklanki mąki) ma być skomplikowane?

Nadzienie - też banał: jagody wymieszać z cukrem. Dużą ilością cukru ;)

A potem wałkujemy, wycinamy, lepimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie...


_________________
* Szanownej Rodzicielki Księcia Małżonka, pamiętacie chyba?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails