Z reguły do przeróżnych "duszonych miąs" robię knedliki bułczane według przepisu podanego kiedyś na Forum Galeria Potraw przez leę. Tym razem jednak chciałam spróbować czegoś nowego. W znanej wam już czeskiej książce kucharskiej znalazłam bramborové knedliki se žemlí, czyli knedliki ziemniaczane z kajzerkami.
- 400 g brambor,
- 50 g škrobové moučky,
- 4 žemle,
- 1 vejce,
- sůl, máslo
Uff.
2 spore cebule,
800 g udźca wołowego, pokrojonego w drobną kostkę,
1 łyżka mąki,
500 ml ciemnego czeskiego piwa (u mnie tmavý Budweiser)
3 łyżki słodkiej papryki,
1 łyżka ostrej papryki,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
olej
Na rozgrzanym oleju przesmażam cebulę i paprykę. Przekładam do garnka o grubym dnie. Na mocno nagrzanej patelni krótko smażę wołowinę. Dokładam do warzyw, oprószam solą i pieprzem. Mąkę mieszam z papryką, posypuję nią mięso i dokładnie mieszam. Zalewam piwem, dodaję przecier pomidorowy i duszę na małym ogniu, aż mięso zmięknie - jakieś 2 godziny...
_______________________
* Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Kajzerki pokroić w kostkę i krótko obsmażyć na odrobinie masła (oleju) i wymieszać z ziemniakami. Dodać mąkę ziemniaczaną, osolone jajko, łyżkę masła o dobrze wymieszać, W przypadku, gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki mleka. Z ciasta utoczyć podłużne "szyszki" i gotować w osolonej wodzie 20 minut.
_______________________
* Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Kajzerki pokroić w kostkę i krótko obsmażyć na odrobinie masła (oleju) i wymieszać z ziemniakami. Dodać mąkę ziemniaczaną, osolone jajko, łyżkę masła o dobrze wymieszać, W przypadku, gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki mleka. Z ciasta utoczyć podłużne "szyszki" i gotować w osolonej wodzie 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz