15 lipca 2013

Owsianka z jagodami i syropem z agawy

Lubię zupy mleczne. Lubię owies. Dlaczego nie jadam owsianki? Tajemnica zapewne tkwi w tym, że nie lubię jeść śniadań. A w zasadzie nie lubię niczego jeść rano, bo już śniadanie koło południa - bardzo chętnie. Wiem, że to nierozsądne, wiem, że tak być nie powinno. Postaram się zmienić.


  • 1 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • szczypta soli
  • jagody
  • syrop z agawy (1-2 łyżki lub więcej, w zależności od upodobań)

W rondlu o grubym dnie mieszamy mleko i płatki, doprawiamy odrobiną soli. Podgrzewamy na mocnym gazie do zagotowania, następnie skręcamy nieco ogień i - często mieszając - gotujemy jakieś 8-10 minut. Dodajemy owoce, słodzimy syropem (lub miodem)...

Proste i szybkie, tak jak proste i szybkie jest zdjęcie...


2 komentarze:

teenager ;) pisze...

bardzo lubię owsianke z jagodami, kolor i smak *-*

Pinos pisze...

Dzisiaj doceniłam owsiankę porzeczkową - kwaskowe czarne porzeczki fajnie przełamują się ze słodką mleczną masą....