28 maja 2012

Zupa szparagowa

Znaleziona w wyszperanej gdzieś książce Clever Cooking for One or  Two, lekka, łatwa i przyjemna... wiosenna w swej prostocie. Z kromkami podsmażonego, prawdziwego chleba na zakwasie... ech, sami spróbujcie...


Składniki:
  • 1 średnia cebula, pokrojona w piórka,
  • średniej wielkości cukinia, pokrojona w cieniutkie półplasterki,
  • 3-4 pomidory (u mnie 3 małe czarne i garść koktajlowych),
  • pęczek zielonych szparagów, pokrojonych na 2-3 cm kawałki (końce łodyg odłamane i zachowane na później),
  • 2 litry wywaru (jakiegoś delikatnego, ja miałam z kurczaka),
W garnku o grubym dnie rozgrzać2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i cukinię, podsmażyć 3 minuty. Dodać łodygi szparagów, pomidory (można je obrać ze skórki) i zalać wywarem. Gotować 10 minut, dodać łebki, gotować kolejne 10 minut. Tylko nie zapomnijcie o grzankach :)

3 komentarze:

Madleine pisze...

Wyglada pysznie i zdrowo :)

Cojesc.net pisze...

W końcu nowy przepis od Ciebie i to jaki! Jutro się wykona na obiadek, dzisiaj nie zdobędę pewnie szparagów :D

Pozdrawiam!

Hankaskakanka pisze...

Fajna!