Przodek Księcia Małżonka (którego ludzie zapewne nazwaliby zgodnie z prawdą, ale chyba mniej sympatycznie, moim Świekrem) wie co tygryski - a w tym przypadku Pinosy - lubią najbardziej. Na pierwsze wieści, roznoszące się po okolicy lotem gołębia pocztowego, wsiadł na rower i pojechał na objazd Bardzo Tajnych Miejsc (z których, w ramach wyjątkowego wyróżnienia, dane mi było poznać kilka).
Łzy za odchodzącymi szparagami obeschły mi natychmiast. Panie, Panowie - można ogłosić otwarcie sezonu grzybowego 2010...
Do przygotowania bardzo prostego obiadu potrzebne nam będą:
Na patelni podsmażamy na odrobinie oliwy kurki - oprószone pieprzem i solą, wymieszane z posiekanymi ziołami - aż puszczą wodę, zmiękną i odparują.
Jogurt (śmietanę) mieszamy z octem i sosem sojowym. Dodajemy posiekaną bazylię i kocankę włoską (helichrysum italicum, nieśmiertelnik włoski, zioło zwane także w krajach anglosaskich curry plant).
Na szparagach układamy pokrojoną pierś z kurczaka, posypujemy kurkami i polewamy sosem...
Po obiedzie oddajemy się poszukiwaniom kolejnych przepisów na kurki...
Do przygotowania bardzo prostego obiadu potrzebne nam będą:
- pęczek zielonych szparagów,
- pierś z kurczaka - zamarynowana w mieszance octu winnego, musztardy i miodu,
- garść kurek,
- mieszane świeże zioła (tymianek cytrynowy, tajska bazylia, kocanka włoska),
- 4 łyżki jogurtu (lekkiej śmietany),
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka słodkiego sosu sojowego
Na patelni podsmażamy na odrobinie oliwy kurki - oprószone pieprzem i solą, wymieszane z posiekanymi ziołami - aż puszczą wodę, zmiękną i odparują.
Jogurt (śmietanę) mieszamy z octem i sosem sojowym. Dodajemy posiekaną bazylię i kocankę włoską (helichrysum italicum, nieśmiertelnik włoski, zioło zwane także w krajach anglosaskich curry plant).
Na szparagach układamy pokrojoną pierś z kurczaka, posypujemy kurkami i polewamy sosem...
Po obiedzie oddajemy się poszukiwaniom kolejnych przepisów na kurki...
14 komentarzy:
jeeej, ile kurek :) uwielbiam!
Mówię M po lekturze: "Są już kurki!" A on: "Phi, pewnie, że są. Nie widziałaś, że dziś sprzedawali przy drodze?".
Nic nie widziałam, Hm.
Ha, a ja też dzisiaj dowiedziałam się, ze już SĄ! Zdawało mi się, że zjawiają się później, ale Twój smaczny post utwierdził mnie w przekonaniu, jak srodze sięmyliłam... Muszę poszukać kurek, bez dwóch zdań.
Jakie urodziwe kurki :)
O juz są kurki?
Muszę odwiedzic dziadka i pojsc z nim na grzyby !
O żesz! A my zamiast po lesie, jeździliśmy w ten weekend po Warszawie. Od patrzenia na zdjęcia, bardzo mi się zachciało kurek i szparagów.
wiesz, zdecydowanie bardziej lubię kurki niż szparagi.. więc z takiego końca i zarówno początku nawet się cieszę :-)
rozpusta w biały dzień!
ale zgłodniałam :)
Paula ja tez, ja też;
Ptasiu zobacz, jaki wredny - nie pokazał Ci ;)
Aniu Przodek sezon grzybowy zawsze zaczyna w okolicach końca maja... często zaś kończy w grudniu...
Hanko a jakie smaczne;
Doroto biorąc pod uwagę to, że latem może znowu być susza...
Quinoa sport to zdrowie ;)
Asiejo to będę zaglądać po inspiracje;
Anoushko rozpusta, to będzie dziś...
Dziewczyno ty mnie nie dręcz, ja kurek to długo nie zobaczę, za to na szparagi mamy pełnię sezonu:) No muszę się jakoś pocieszać, bo szczerze mówiąc to oddałabym wiele pęczków szparagów za jakieś choćby pół kilo kurek;(
No wszystko ładnie-pięknie ;) ale jaki masz sposób na pozbycie się piachu z kurek?
Patko po prostu zanurzam na sekundę małymi porcjami w dużej ilości zimnej wody - kurki pływają po wierzchu, a piaseczek leci w dół...
już sezon grzybowy? a nie na jesień? w szoku jestem ;)
O rety co ja widze, kurki? Nawet jak sredni lubie grzyby jesc, to uwielbiam zbeirac, Pinosku dobrze ze piszesz ze zanosi sie na niezle grzybobrania w tym roku :-)
Prześlij komentarz