Jest to chyba najlepszy śmietano-cebulowo-chrzanowy sos, jaki w życiu jadłam. Aksamitny, o delikatnym smaku... musicie spróbować.
1 cibule,
2 dl smetany,
hladká mouka,
kopr (křen), olej
Vepřové maso nakrájíme na menší plátky, které prudce po obou stranách osmažíme. Přidáme nakrájenou cibuli, zalijeme asi 2,5 dl horkého vývaru a dusime do změknutí. Potom přilijeme smetanou, do který jsme zašlehali lžíci hladké mouky a vaříme do zahuštění. Po odstavení vmícháme lžíci křenu.*
__________________________
* Wieprzowinę pokroić w plastry, szybko obsmażyć po obu stronach. Dodać posiekaną cebulę, zalać 2,5 dl gorącego wywaru i dusić do miękkości. Dolać śmietanę, w której rozmieszaliśmy łyżkę mąki i gotować do zgęstnienia. Po zdjęciu z ognia wmieszać łyżeczkę chrzanu. Porcję dla niekoperkofobów posypać koperkiem.
__________________________
* Wieprzowinę pokroić w plastry, szybko obsmażyć po obu stronach. Dodać posiekaną cebulę, zalać 2,5 dl gorącego wywaru i dusić do miękkości. Dolać śmietanę, w której rozmieszaliśmy łyżkę mąki i gotować do zgęstnienia. Po zdjęciu z ognia wmieszać łyżeczkę chrzanu. Porcję dla niekoperkofobów posypać koperkiem.
No fakt, wygląda i brzmi bardzo smacznie :) A z czym to podałaś? Knedliki, ziemniaki,ryż?
OdpowiedzUsuńZ pampuchami. Knedliki bułczane byłyby super...
OdpowiedzUsuńDziś mam mięsożerny gust. Zjadłabym tej wieprzowiny w sosie. A przepis kusząco prosty... Knedliki do tego być mogą, oczywiście :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Baaardzo smaczne danie, chyba Czechy są niedaleko Lublina, bo u nas tak się jadało...;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę An-no!
OdpowiedzUsuńNo fajny ten sos!
OdpowiedzUsuńWitam, mam dla Pani ciekawą propozycję zawodową. Chodzi o wykonanie pewnego zlecenia dla agencji reklamowej. Bardzo proszę o podesłanie maila na adres kw@apeiro.pl, a wyślę potrzebne informacje. Pozdrawiam serdecznie, Kasia.
OdpowiedzUsuńja koperkofob, ale w tym sosie bez koperku ani rusz ;)
OdpowiedzUsuńNo, niestety mój koperkofob jest strasznie czepliwy
OdpowiedzUsuń