piątek, 24 kwietnia 2009

Świąteczna przystawka i deser

Ostatnie dwa przepisy świąteczne. Zupełnie nie mam czasu na pisanie (na gotowanie w sumie też niewiele) - a tu pierogowy tydzień w pełni... Nic to.
Na pierwszy ogień (a w zasadzie na przystawkę) pieczony indyk i smażona cukinia w sosie tuńczykowym. Pomysł oparty na turkey tonnato - wspominanym m. in. przez Nigellę Lawson - i cukinii w sosie tuńczykowym, o której pisała Kikkera. Jak dla mnie coś wspaniałego...
  • 2 nieduże cukinie,
  • 0k. 500 g kawałek pieczonej piersi indyka (waga przed pieczeniem),
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • kilka filecików anchovis,
  • garść kaparów z zalewy octowej,
  • ok. 3 łyżek jogurtu (lub majonezu),
  • sok z 1/2 limonki,
  • ząbek czosnku
  • świeże zioła (albo skiełkowana rzeżucha, żeby było świątecznie) - tak z garść,
Cukinię pokroić w plastry o grubości ok pół centymetra. Zgrillować lub usmażyć na patelni (w tym drugim przypadku należy pamiętać o minimalnej ilość tłuszczu, i dokładnym odsączeniu na papierowym ręczniku). Upieczoną pierś z indyka (ja zrobiłam z cynamonem i papryką, ale delikatną) pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu indyka i cukinię.
Zmiksować razem tuńczyka, sok z limonki, zioła, czosnek, jogurt. Dodać 1 anchovis, zmiksować ponownie. Delikatnie doprawić (w zasadzie pieprzem). Mięso i cukinię polać sosem, całość posypać kaparami i udekorować pokrojonymi w paseczki anchovis.

A na deser wspaniały tort bez pieczenia - przepis podała Siostraheli na fotoforum Galeria Potraw... u mnie na migdałowym spodzie...
Masa orzechowa:
  • 0,5 kg orzechów włoskich (migdałów),
  • 15 dag masła,
  • 25 dag cukru pudru,
  • 3 łyżki słodkiej śmietany,
  • Esencja waniliowa lub olejek zapachowy i spierytus lub rum do smaku (u mnie gęsty likier kawowy)
Orzechy zemleć. Utrzeć masło na gładko. Cukier rozpuścić w śmietanie (rozetrzeć). Do masła dodawać stopniowo masę cukrową i orzechy. Dodać alkohol. Rozłożyć równomiernie w tortownicy (najlepiej w takiej ze szklanym dnem, bo tort trudno podac bez spodu tortownicy).

Masa czekoladowa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady, najlepiej wysokoprocentowej
  • 4 jaja
  • 25 dag miałkiego cukru
  • 25 dag masła.
Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikroweli. Masło utrzec na puszysta masę. Całe jaja ubić z cukrem na parze na wstążkę (tak, żeby się ciągnęły za łyżką? no, solidnie ubić). Zdjąć z pary i ubijac dalej do wystudzenia. Do ubitego masła dodać stopniowo masę jajeczna i czekoladę. Można dodać kilka kropel alkoholu.
Rozłożyć masę czekoladową na orzechowej.
Schłodzić w lodówce. Po godzinie jest gotowy do spożycia, ale lepiej zrobić go dzień wczesniej.

Kuchnia Wielkanocna

poniedziałek, 20 kwietnia 2009

Bułeczki czosnkowo - migdałowe


Miałam mnóstwo ambitnych planów na obchody Światowego Dnia Czosnku, u nas zorganizowane przez Irenę i Andrzeja. Udało mi się zaś przygotować tylko jedną rzecz, ale za to zdecydowanie wartą zapamiętania i powtarzania.
  • 2 główki czosnku, ząbki obrane i posiekane,
  • garść migdałów (objętościowo tyle samo, co czosnku)
  • łyżka oliwy
  • 30 dag mąki
  • 7 g drożdży instant
  • łyżeczka miodu
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
Gdybym miała folię aluminiową w domu (albo otwarty sklep w pobliżu) główki czosnku upiekłabym w całości, a potem miękkie, maślane ząbki po prostu dodała do ciasta. Ponieważ jednak folia wyszła, musiałam je, posiekane z grubsza, poddusić w rondelku, a następnie zmiksować razem z migdałami i oliwą.
Drożdże rozprowadziłam z miodem kilkoma łyżkami ciepłego mleka i odstawiłam na 10 minut. Następnie zalałam nimi mąkę wymieszaną z solą, dodałam mleko i masę czosnkowo - migdałową i zagniotłam. Odstawiłam w nasmarowanej oliwą misce, do wyrośnięcia na 40 minut, uformowałam 8 bułeczek i upiekłam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Dzień czosnku

środa, 15 kwietnia 2009

Święta, święta i po świętach


Czas przed i po Wielkanocy minął mi w strasznym pośpiechu. Dlatego dopiero teraz mogę podziękować Wam za życzenia, i zamieścić kilka przepisów, do wykorzystanych przy następnej okazji.

Po pierwsze - zwykłe, najzwyklejsze jajka z pieczarkami.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtko. Na patelni przesmażyć drobno posiekane pieczarki - mocno popieprzone. Wymieszać żółtka, pieczarki z majonezem, nadziewać jajka. Na zdjęciu widać też jajka z łososiem, ale te pieczarkowe są zdecydowanie lepsze.


A ponadto pyszny i delikatny, a także prosty - mus łososiowy, według przepisu podanego kiedyś na gazetowej Galerii Potraw przez kochanego Pyńka.
  • 150 g wędzonego łososia,
  • 250 ml wody + odpowiednia ilość żelatyn,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • 1/2 łyżeczki chrzan,
  • koperek, posiekany,
  • kilka kropli tabasco,
  • 200 ml śmietany kremówki;
Łososia należy pokroić na małe kawałki i zmiksować. Dodać musztardę, i chrzan, ponownie zmiksować. Śmietanę ubić, delikatnie wymieszać z łososiem. Do masy wmieszać tabasco, koperek i przestudzoną wodę z rozpuszczoną w niej żelatyną. Bardzo płynną masę przełożyć do formy (na jej dnie można rozłożyć trochę kawioru zwykłego lub wasabi) i zostawić w lodówce na 12 godzin.

Oto dwa z trzech przepisów, jakie chciałabym Wam przedstawić w ramach zabawy blogowej Kuchnia Wielkanocna.

Kuchnia Wielkanocna

poniedziałek, 6 kwietnia 2009

Bardzo proste brukselki


Książka wydawnictwa Readers Digest pt. "Weź tylko trzy" to naprawdę sympatyczna i godna polecenia lektura (zwłaszcza, jeżeli ma się oszczędnego Dziadka, ciekawego nowych smaków ;o). Osobiście będę ją uwielbiać za podsunięcie pomysłu na smażoną brukselkę. Od tej pory ograniczam się w zasadzie tylko do tej metody. Brukselki wychodzą lekko chrupiące, troszkę słodkie... Obiad szybki (no, nie licząc przygotowywania brukselek), ciepły i sycący. Poniżej prezentuję moje dwie ulubione wariacje na zadany temat.

Brukselka z kindziukiem
i czarnuszką
  • pół kilo brukselki (obrać z wierzchnich liści, przeciąć na pół i usunąć głąbiki),
  • ok. 20 dag cienko krojonego kindziuka (kindziuku?) - w paseczkach,
  • łyżeczka nasion czarnuszki,
  • łyżka oleju
Na oleju lekko podsmażyć kindziuk. Dodać brukselkę i czarnuszkę. Smażyć, aż brukselka zacznie miejscami się "przypalać". Na początku można patelnię nakryć (brukselka się lekko poddusi) .

Brukselka z kozim serem i orzechami włoskimi
  • pół kilo brukselki (obrać z wierzchnich liści, przeciąć na pół i usunąć głąbiki),
  • ok. 20 dag koziego twarożku,
  • garść orzechów włoskich,
  • łyżka oleju
Na suchej patelni podprażyć orzechy, przesypać do miseczki. Brukselkę podsmażyć na oleju. Na talerzach posypać brukselkę kozim serem i orzechami. Pyszne także na zimno, w charakterze sałatki.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails